Adana'da da dolar alımları durduruldu

Adana'da da dolar alımları durduruldu

Adana'da da dolar alımları durduruldu

Yurt dışında basılan sahte banknotların piyasaya sürüldüğü iddiası piyasalarda deprem etkisi yaratırken İstanbul'un ardından Adana'da da dolar alımları durduruldu. Piyasadaki sahte 50 dolarlar üzerinden artan dolandırıcılık vakaları Merkez Bankası'nın 20 Kasım'da hazırladığı bir raporla teyit edildi. Raporda banknotların makineleri aldatmaya yönelik özellikler taşıdığı vurgulandı.

Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, İstanbul'da, yurt dışında basılan sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürüldüğü ve bu nedenle Kapalıçarşı'daki bazı döviz bürolarının dolar alımını durdurduğu yönündeki iddialar üzerine harekete geçti. Başsavcılık, sahte para basımı ve dağıtımı konularının araştırılması amacıyla resen soruşturma başlattı.

 

SAHTE DOLAR KRİZİ ADANA'YA SIÇRADI

İstanbul'da Kapalıçarşı ve bankalar dolar alımını durdururken, kriz Adana'ya da sıçradı. Adana'da da döviz büroları dolar alımlarını durdurdu. İş yerlerinin camlarına asılan afişlerde 50 ve 100 dolar görseline yer verilerek, "Yukarıdaki dolarların piyasada sahtelerinin dolaşmasından dolayı bu süreç düzelene kadar 50 ve 100 dolar almıyoruz." denildi.

Sahte dolar kriziyle ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Hürriyet'te yer alan habere göre, piyasadaki sahte 50 dolarlar üzerinden artan dolandırıcılık vakaları, Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Kasım'da hazırladığı bir raporla da teyit edildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: "Banknotlarda yapılan teknik incelemeler neticesinde sahte 50 Amerikan Doları banknotların banknot kağıtlarının yıpranmamış ve temiz halde olduğu, güvenlik özellikleri ve tasarım unsurları açısından orijinal 50 Amerikan Doları banknotlara benzer ve sahte olarak üretildiği, özellikle makineleri aldatmaya yönelik özellikler taşıdığı tespit edildi."

Raporda, 'bankacılık sistemine duyulan güvenin zedelenmemesi ve vatandaşların mağdur olmaması için bankalar tarafından sahtecilik konusunda azami dikkat ve özen gösterilmesinin büyük önem arz ettiğinin vurgulandığı' belirtildi. Merkez Bankası raporunda ayrıca, 232 adet sahte 50 dolarlık banknotun sıra ve seri numaralarına yönelik bilgilere de yer verildiği öğrenildi.

Raporda, bazı sahte dolar kupürleri ve özellikleri de şöyle aktarıldı:

Sahteciliğinden şüphe edilen kupürlerin kağıdının temiz durumda olduğu, kalitesinin orta derecede olduğu, mavi ve kırmızı renkte kılcal liflerin baskı yoluyla taklit edildiği, bazı kupürlerde UV ışık altında parlama veren kılcal lif görüntüsü oluşturulduğu tespit edildi.

Önceki Haber CTB Türk LOYDU ISO 9001 2015 Kalite Yönetim Sistemi Gözetim Denetimi Gerçekleştirildi
Sonraki Haber Minimalist Mobilya Dekorasyonu - Esperto Design
Benzer Haberler