17. Adana Uluslararası Tarım Fuarı Başladı

Adana, tarımın kalbi olarak bir kez daha tüm dünyaya kendini gösterdi. 17. Adana Uluslararası Tarım ve Sera-Bahçe Fuarı, 140 katılımcı firma ile TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilere açtı.

Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre tarla ürünlerinde azalacağı, meyve ve sebze grubunda ise artacağı tahmin edildi

Üretim miktarlarının, 2024 yılı ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) %5,2 azalacağı; sebzelerde %6,0, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %3,5 oranında artacağı tahmin edildi. Buna göre, yaklaşık üretim miktarlarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,3 milyon ton, sebzelerde 33,7 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 28,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü.

Osmaniye  Tarım Orman İl Müdürü Erdem Kolabaş muz serasını ziyaret etti

İl Müdürü Erdem Kolabaş, Şube Müdürü Mehmet Karınsız ve teknik personelle birlikte, 2021 yılında Tarım Orman Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında hayata geçirilen Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Projesi çerçevesinde üretici Mustafa Güvel'in 9 dekar alanda kurduğu muz serasını ziyaret etti.

Osmaniye’de Soya Hasadı

Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz’ın katılımıyla merkeze bağlı Yeniköy Köyü’nde soya hasat programı gerçekleştirildi. Programa, Vali Yılmaz ile birlikte İl Müdürü Erdem Kolabaş, Şube Müdürü Mehmet Poyrazoğlu, Yeniköy Muhtarı ve çiftçiler katıldı.

Karaisalı Biberi Tescillendi

Adana'nın Karaisalı ilçesinde yetiştirilen ve bölgenin simgesi haline gelen Karaisalı Biberi, 182 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde ilan edilerek, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak resmen tescillendi.

14. Uluslararası Tarım Orman Ve İnsan Fotoğraf Yarışması’nın Sonuçları Açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımın, ormanın, toprağın ve suyun önemine ilişkin duyarlılığı artırmak amacıyla düzenlenen ve bu yıl ilk kez uluslararası boyuta taşınan “14. Uluslararası Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"nın sonuçları açıklandı.

Taklit Ve Hileli Gıda Listeleri Artık Anlık Paylaşılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit ve hileli gıda listelerinin artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılacağını belirterek, "Yeni sistemimiz guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde yer alacak. Sistemi yarın saat 09.00 itibarıyla kullanıma açacağız." dedi.

Osnmaniye İl Müdürü Kolabaş, Genç Girişimci Tuba Canöz'e %70 Hibeyle Kurulan Serayı Ziyaret Etti.

İl Müdürü Erdem Kolabaş Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi Genç Girişimci Hibesi Kapsamında Bahçe İlçesi Örencik Köyünde Genç Girişimci Tuba Canöz'e %70 Hibeyle Kurulan Serayı Ziyaret Etti.

Bakanlığın Projesi Bal Kooperatifini Güçlendirecek

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı  tarafından gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kırsal dezavantajlı alanları avantajlı alanlara çevirerek bitkisel üretimden hayvancılığa kadar farklı alanlarda üreticileri ve tüzel kişilikleri desteklemeye devam ediyor.

Bakan Yumaklı: "Dünyanın 117 Ülkesine Tohum İhraç Eden Bir Ülkeyiz"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunmak için Gaziantep'e gitti. Programı kapsamında önce bir hayvan çiftliğini ziyaret etti.

Yaklaşık 2.9 Milyar Liralık Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2 milyar 888 milyon 041 bin 394 lira tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını bildirdi.

IPARD 2 Programı Kapsamında Verilen Hibe Tutarı 21,3 Milyar Liraya Ulaştı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, IPARD II Programı kapsamında hayvancılık ve gıda işleme sektörlerine yönelik 51 projenin daha hibe desteği almaya hak kazandığını açıkladı.

“Türkiye’nin Milli Su Rezervleri Yok Ediliyor”

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan su rezervleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Adana’da Mayer Cinsi Limon Hasadı

Adana'nın tarım potansiyelini gözler önüne seren mayer cinsi limon hasadı, bu yıl Ağustos ayında başlamış durumda ve hız kesmeden devam ediyor. Kent genelinde 230 bin dönüm alanda yapılan üretimden, 641 bin ton rekolte hedefleniyor. Bahçelerden dönüm başına 3-4 ton arasında mayer cinsi limon toplanması, Adana'nın tarım gücünü bir kez daha kanıtlıyor.

Adana'nın bereketli topraklarında limon hasatı başladı

Adana'nın bereketli toprakları, her yıl olduğu gibi bu yıl da limon hasadı için hummalı bir çalışmaya sahne oluyor. Adana'nın çeşitli ilçelerinde başlayan limon hasadı, bölgedeki çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olmasının yanı sıra Türkiye ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.

Küresel İklim değişikliği Cevizde Dökülme ve kalite kaybına neden oluyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, aşırı sıcaklar ve  Küresel İklim Değişikliği nedeniyle ceviz üretiminde kalite kaybı ve dökülmeler yaşandığını söyledi.

Çukobirlik Pamuk Taban Fiyatını açıkladı

Çukobirlik'in açıkladığı kütlü pamuk alım fiyatı üreticilerin tepkisine yol açtı. Pamuk üreticileri artan maliyetlere dikkat çekerek çiftçinin zarar edeceğini savundu. Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarımsal Satış Kooperatifleri Birliği , 40 randıman kütlü pamuk alım fiyatını 24 TL/kg olarak belirledi. Pamuk üreticileri ve ziraat oda başkanları artan maliyetler karşısında fiyatın beklentilerin çok altında kaldığını ve çiftçinin zarar edeceği bir fiyat olduğunu savundu. Üreticiler, Çukobirlik’in açıkladığı 24 TL’lik fiyatın maliyetlerini karşılamadığını belirterek, fiyatların bir an önce revize edilmesini talep etti.

Temmuz 2024, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi

Tarım-GFE'de (2020=100), 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %3,42 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %20,65 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %41,60 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %43,76 artış gerçekleşti.

Çukurovalı çiftçilerin sıcak hava krizi

Bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar, Çukurovalı çiftçilerin ürünlerini ciddi şekilde etkiledi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, aşırı sıcakların birçok tarım ürününü yaktığını ve rekolte kayıplarına sebep olduğunu belirtti. Bu durum, çiftçilerin mali açıdan zor bir döneme girmesine yol açtı ve acil önlemler alınması gerektiğini ortaya koydu.

TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI: “İL SU KURULLARINDA İLLERİMİZİN SU YÖNETİMİ VE ALTYAPI SORUNLARINA DAİR KAPSAMLI DEĞERLENDİRMELER YAPILARAK ETKİLİ ÇÖZÜMLER VE STRATEJİLER BELİRLENDİ"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 81 ilde oluşturulan İl Su Kurullarının ilk toplantılarının yapıldığını belirterek, “İl Su Kurullarında kentlerimizin su yönetimi ve altyapı sorunlarına dair kapsamlı değerlendirmeler yapılarak etkili çözümler ve stratejiler belirlendi" ifadelerini kullandı.

Pozantı’da çilek üretim alanı 5 dekardan 900 dekara ulaştı

Pozantı’da 'Çilek Tutan Kınalı Eller' projesi ile , çilek üretimini 11 yıl içinde 5 dekardan 900 dekara ulaşarak bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı haline geldi.

Bakan Yumaklı: "Gençlerin Ve Kadınların Tarımsal Üretimin İçinde Olması En Önemli Gündem Maddemiz"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Brezilya'nın​ Mato Grosso eyaletinin başkenti Cuiaba'da düzenlenen G20 Tarım Bakanları zirvesinin ikinci gününde düzenlenen Bakanlar Toplantısı İkinci Oturumunda konuştu. Bakan Yumaklı burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kırsal kalkınma hamleleri ile tarımda gençlere ve kadınlara yönelik uygulanan pozitif ayrımcılıktan bahsetti.

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %32,10 arttı, aylık %1,56 azaldı

Tarım-ÜFE'de (2020=100), 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,56 azalış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %17,92 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %32,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %55,84 artış gerçekleşti.

TÜİK Temmuz 2024 Kümes Hayvancılığı Üretim miktarını açıkladı

Tavuk eti üretimi 205 bin 656 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,71 milyar adet olarak gerçekleşti

12

TARIM