“Bağımlı Olma Gönüllü Ol”

“Bağımlı Olma Gönüllü Ol”

“Bağımlı Olma Gönüllü Ol”

Bağımlılıkla Mücadelenin Neferleri: Yeşilay Gönüllüleri

Sayıları 120 bini aşan Yeşilay gönüllüleri arasında 18-29 yaş aralığındaki üniversite öğrencileri özel bir yer tutuyor. Zamanını, bilgi ve enerjisini başkalarının yararına kullanan üniversiteli Genç Yeşilay gönüllüleri, tecrübe edinirken farklı insanlarla tanışarak yeni bir sosyalleşme alanı da kazanmış oluyor. 

 

Yeşilay bu çerçevede, Erasmus+ KA154 Gençlik Katılımı Programı kapsamında uyguladığı Bağımlılıkla Mücadelede Genç Gönüllülerin Rolü projesi ile gençleri bağımlılıklara karşı önleyici çalışmalara dâhil etmeyi hedefleyerek Bağımlı Olma Gönüllü Ol forumunu gerçekleştirdi. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen gönüllüler, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM), Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ve Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi (REHAB) ile savunuculuk eğitimi ve temel bağımlılık eğitimleri üzerine yuvarlak masa toplantılarında buluştular. Atölyelere katılarak bağımlılıkla mücadele konusunda bilgi sahibi oldular.

 

Yeşilay gönüllüsü gençler, dört gün boyunca bağımlılıkla mücadele konusunu farklı yönleriyle ele adılar. İçerikler, panelistlerin konuşmalarıyla zenginleştirilerek forum sonunda konularla ilgili politika notu oluşturuldu.

 

 

 

Doç. Dr. Mehmet Dinç: “Yeşilay’ın tasavvur ettiği ve yetişmesine önayak olduğu gençler zihinleri açık, hiçbir bağımlılığın esiri olmayan, sağlıklı, ışıl ışıl parlayan gençlerdir.”

 

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, foruma ilişkin şunları söyledi: 

 

“Yeşilay olarak önceliğimiz, gençleri zararlı alışkanlıklardan korumak ve onların önce kendilerine ve ailelerine, sonra topluma yararlı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamak. Bunu yaparken yine en önemli desteği üniversiteli gönüllülerimizden alıyoruz. 

 

Yeşilay’ın tasavvur ettiği ve yetişmesine önayak olduğu gençler zihinleri açık, hiçbir bağımlılığın esiri olmayan, sağlıklı, ışıl ışıl parlayan gençlerdir. Yeşilay olarak onlara bu imkânı sunuyoruz ki, geleceğimiz de aydınlık olsun. Gençleri bağımsız, çalışkan ve sağlıklı bir toplum, müreffeh bir toplumdur.

 

Gönüllülük gençlere hem manevi tatmin sağlıyor hem de onların kişisel gelişimine katkıda bulunuyor. Bu süreçte öz güvenlerini artırıyor, ekip çalışması becerilerini geliştiriyor, yeni arkadaşlıklar kuruyor ve farklı ilgi alanları keşfetme fırsatı buluyorlar."

 

 

 

Yeşilay Hakkında

 

1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.

 

Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.

 

Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.

 

Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.

Önceki Haber Psikolojik Manipülasyona Dikkat!
Benzer Haberler