Genel Sekreterlere Yönelik Projenin İlk Etkinliği Adana’da Yapıldı
TÜRKONFED Vefnf, STK’ları Güçlendirmek İçin Bir Araya Geldi
Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Friedrich Naumann Vakfı (FNF) İş Birliği İle Çatısı Altında Bulunan 31 Federasyonun Genel Sekreterlerine Yönelik Bir Eğitim Programına Başladı.
İlkiadana’da Yapılan,‘Üye Federasyon Genel Sekreterleri İçin Sivil Toplum Eğitimleri’isimli Proje İle Genel Sekreterlerin İş Dünyası Ve İnsan Haklarına Yönelik Bilgi Birikimlerinin Geliştirilmesi Ve STK’larda Daha Etkin Rol Almaları Hedefleniyor. Programın Açılışını Gerçekleştiren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Genel Sekreterlerimizin Ufuklarını Genişletmek, Önce Federasyonlarımız, Daha Sonra Konfederasyonumuz Venihayetinde Ülkemizin Geleceği Açısından Temel Niteliktedir” Dedi.
1 Ekim2024 / Adana – Çatısı altında 26 bölgesel, 5 sektörel olmak üzere 31 federasyon bulunan Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), bu federasyonların genel sekreterlerine yönelik bir eğitim programı başlattı. Almanya merkezli sivil toplum kuruluşu Friedrich Naumann Vakfı (FNF)iş birliği ile hayata geçirilen ‘Üye Federasyon Genel Sekreterleri için Sivil Toplum Eğitimleri’isimli projenin ilk eğitimiAdana’da yapıldı.FNFve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM)eğitmenlerinin desteğiyledüzenlenenetkinliğe, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Bölgesel Yapılanma Başkanı Ramazan Kaya ile FNF Türkiye Daimi TemsilcisiAret Demirci başta olmak üzere federasyon genel sekreterleri ve temsilcileri katıldı.
Süleyman Sönmez: “Genel sekreterler federasyonlarımızın kurumsal hafızasıdır”
Etkinliğin açılışını gerçekleştiren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Dünyada hiçbir demokrasi, arkasında sivil toplumun desteği olmadan gelişip ayakta kalamamıştır. Ülkemizin dört bir yanından iş dünyası federasyonlarının bu yaklaşımla bir araya gelmesi hepimiz için büyük bir gurur kaynağı. Federasyonlarımızın kurumsal hafızası ve eylem kasları olan genel sekreterlerimizin bu sürece sağlayacağı katkılar da stratejik öneme sahip. Bu sebeple genel sekreterlerimizin vizyonlarını genişletmek ve becerilerini geliştirmek için atılacak her adım, önce federasyonlarımız, ardından konfederasyonumuz ve nihayetinde ülkemizin geleceği açısından büyük bir öncelik taşıyor. FNFiş birliğiyle hayata geçirdiğimiz bu proje sayesinde genel sekreterlerimizin sivil toplum dünyasında daha etkin roller üstlenecek bilgi ve donanımlara sahip olacaklarına inanıyoruz” dedi.
Ramazan Kaya: “Sivil toplumun yereldeki dinamik yapısını güçlendiriyoruz”
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Bölgesel Yapılanma Başkanı Ramazan Kaya, federasyonların ve üye derneklerin bulundukları bölgelerde ve faaliyet gösterdikleri sektörlerde daha etkin bir şekilde konumlanmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Kaya şöyle devam etti; “Hayata geçirdiğimiz proje, bu hedefin somut adımı olan bir kilometre taşıdır. Bu kapsamda sivil toplumun yereldeki dinamik yapısını güçlendirerek katılımcı demokrasi ve toplumsal dayanışmayı artırmayı, aynı zamanda federasyonlarımızın bulundukları bölgelerde kalkınma ve sosyal fayda üretme kapasitelerini genişletmeyi hedefliyoruz. Böylece bölgesel kalkınmayı hızlandırarak Türkiye’nin ekonomik büyümesine önemli katkılar sunabiliriz.”
Aret Demirci: “Daha müreffeh ve kapsayıcı bir gelecek inşa edilebilir”
FNF Türkiye Daimi TemsilcisiAret Demirci ise “Friedrich Naumann Vakfı olarak, iş dünyasının liderlerini doğru araçlar ve bilgilerle donatmanın daha müreffeh ve kapsayıcı bir gelecek inşa edeceğine inanıyoruz. TÜRKONFED ile olan ortaklığımız, yenilikçilik, stratejik liderlik, sorumlu iş uygulamaları ve insan haklarına bağlılık yoluyla sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlıyor. Programın yaratacağı etkileri büyük bir heyecanla bekliyoruz. Birlikteyken karşılaşacağımız zorluklara karşı daha güçlü ve donanımlıyız” açıklamasında bulundu.
İki gün süren eğitimler düzenlendi
Açılış konuşmalarının ardından ‘TÜRKONFED Mimari Yapısı ve Stratejik Planlama’ hakkında katılımcılara bilgi verildi.‘İş Dünyası ve İnsan Haklarına Giriş’konusunun anlatıldığı etkinlikte ‘Sorumlu İşletmeler için Destek Merkezi (RBH Türkiye) de tanıtıldı. Programda ayrıca federasyonların strateji planları ele alındı ve geri bildirimler yapıldı.
Etkinliğin ikinci gününde iseiş dünyası ve insan hakları temasıyla bağlantılı olarak‘Sivil Toplumda Hukuki Bilgilendirme ve Yasal Yükümlülükler’, ‘Sivil Toplumda Finansal Yönetimi ve Kaynak Yaratma’, ‘Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Kullanımı’ ile ‘Yönetim Stratejileri ve Planlama Süreci’ hakkında bilgi verildi.
STK’lar arasında iş ve insan hakları uygulamalarının anlaşılmasını ve uygulanmasını güçlendirmede önemli bir rol oynaması beklenen projeyle ilk adımı atılan eğitimler, önümüzdeki dönemde ayda bir kez farklı başlıklarla düzenlenecek eğitimlerle toplam altı ayda tamamlanacak.