Adana'da Vektörlerle Mücadelede Eğitim Programı Başarıyla Tamamlandı
AB ve DSÖ Destekli Proje ile Sivrisinek, Kum Sineği ve Kene Eğitimi Verildi
Kozan, Karataş ve Aladağ’da Saha Çalışmaları Gerçekleştirildi
Uzman Akademisyenlerden Kapsamlı Vektör Eğitimi
Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün destekleriyle, Türkiye genelinde yürütülen vektör kaynaklı hastalıklarla mücadele projesi kapsamında, Adana’da önemli bir eğitim programı gerçekleştirildi.
Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanlığı, Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı ile Hacettepe Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Pilot İl Adana Ön Ziyareti ve Öncelikli Üç Vektörün Toplanması, Tasnifi ve Taşınması Eğitimi”, 14-18 Nisan 2025 tarihleri arasında Adana İbis Otel'de gerçekleşti.
Program, Adana Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ali Tanju Altunsu’nun açılış konuşması ile başladı. Eğitime Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Emine Aygül Yeni, bulaşıcı hastalıklar birimi doktorları ve sağlık personelleri katıldı.
5 gün süren programda teorik eğitimlerin yanı sıra Kozan ve Karataş ilçelerinde sivrisinek ve kum sineği toplama çalışmaları yapılırken, Aladağ ilçesinde kene toplama faaliyetleri yürütüldü.
Alanında uzman akademisyenler eğitici olarak görev aldı:
- Prof. Dr. Adem Keskin ve Doç. Dr. Bekir Çelebi – Kene Eğitimi
- Prof. Dr. Salih Bülent Alten ve Dr. Gizem Oğuz – Sivrisinek ve Kum Sineği Eğitimi
- Prof. Dr. Reyhan Atasü Topçuoğlu – Sosyolojik Perspektif
Eğitim programı, vektörle taşınan hastalıkların önlenmesi ve halk sağlığının korunmasına yönelik farkındalık ve kapasite geliştirme açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.